Wist u dat…
… blauwe bessenmoes kan helpen tegen eczeem?
… blauwe bessensap ideaal is als spoeling bij kleine mondaandoeningen?
… blauwe bessen het allerbeste middel is tegen ernstige diarree?
… blauwe bessen de groei(deling) van kankercellen vertragen of zelfs verhinderen?
… blauwe bessen een betere bloedcirculatie geven?
… blauwe bessen zorgen voor een betere wondgenezing?
… blauwe bessen ouderdomsverschijnselen van het zenuwstelsel vertragen en de geheugencapaciteit verbeteren?
… er de afgelopen jaren veel onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrecepten van de blauwe bes?
De hoge antioxidant-activiteit is het belangrijkste kenmerk dat de blauwe bes tot een gezond fruit maakt.De blauwe bes heeft een hoog gehalte aan gezondheidsbevorderende stoffen zoals: vezels, kalium, mangaan, foliumzuur en de vitamines A, B1 en C. Wat de blauwe bes echter uniek maakt zijn de antioxidant-activiteiten, die hoger zijn dan bij alle andere soorten groenten en fruit, inclusief zachtfruit. De antioxidanten neutraliseren zogenaamde radicalen. Radicalen zijn agressieve, reactieve zuurstof- en stikstofmoleculen die een rol spelen in het ontstaan van diverse ziekten, onder andere kanker en hart- en vaatziekten.
Voedingswaarde van 100 gram blauwe bessen
- Water 85 g
- Koolhydraten 12.1 g (waarvan suiker 5.4 g)
- Eiwitten 0.7 g
- Vet 0.7 g
- Calcium 16 mg
- IJzer 0.8 mg
- Vitamine A 280 I.E.
- Vitamine B-complex 0.35 mg
- Vitamine C 16 mg
- Energie 258 Joule (62 Cal.)
Verder bevat de blauwe bes magnesium, fosfor en diverse belangrijke mineralen.