Recepten

Blauwe bessenpudding

500 gram blauwe bessen, sap van een halve citroen, 125 gram basterdsuiker, ¼ liter slagroom, 2 eiwitten, 17½ g witte gelatine, PeelVeens blauwe bessensiroop.

Was de blauwe bessen. Bestrooi een gedeelte met suiker en leg deze apart om later in de pudding te doen. De overige bessen kookt u, waarna ze worden gezeefd om de schilletjes  te verwijderen. Week de gelatine 10 – 15 minuten in koud water. Los de gelatine met de suiker op in een beetje kokend water. Laat deze oplossing wat afkoelen. Roer de suikeroplossing door de blauwe bessenpuree. Voeg het citroensap toe. Roer het mengsel door de stijfgeklopte room en de stijfgeklopte eiwitten. Voeg de achtergehouden blauwe bessen toe. Roer af en toe in het mengsel. Doe het mengsel als het geleiachtig is in een met (niet geklopt) eiwit besmeerde puddingvorm. Laat de pudding koud en stijf worden, stort hem op een vochtige schotel en garneer de pudding met blauwe bessensiroop en wat blauwe bessen.

Blauwe bessenlikeur

500 gram blauwe bessen, 200 gram kandijsuiker, brandewijn, 1 pijpje kaneel.

Vul een grote (weck)fles met bessen. Strooi bij 500 gram bessen, 200 gram suiker (bij voorkeur kandijsuiker). Vul de weckfles met brandewijn totdat de alle bessen onder staan. Voeg een pijpje kaneel toe en sluit de fles af. Na enkele dagen begint de brandewijn rood te kleuren. Maar heb geduld: wacht enkele maanden totdat de smaak volledig ontwikkeld is. Met de winterfeestdagen hebt u een heerlijke likeur. Tip: roer de hard geworden bessen eens door een cakebeslag!

Blauwe bessenkwarktaart

Bodem: 250 gram meel, 1 ei, 80 gram suiker, snufje zout en 125 gram boter.

Vulling: 200 gram monchou, 1 kilogram kwark (20 %), 120 gram suiker, 3 eigeel, 1/8  liter slagroom, schil van een citroen, sap van 2 citroenen en een scheut rum.

Oven voorverwarmen op 200°C. Mix de ingrediënten voor de bodem en kneed het geheel goed. Laat het geheel vervolgens afkoelen en uitrollen. Bekleed een springvorm met het deeg. Laat het deeg 12 minuten voorbakken in de oven. Mix de ingrediënten voor de vulling en roer door het geheel 1 pak vanillepuddingpoeder. Meng het schuim van 3 eiwitten en 500 gram blauwe bessen door het mengsel. Doe de vulling in de springvorm met het voorgebakken deeg. Laat het geheel in een voorverwarmde oven bij 200 °C 60 minuten staan.

Blauwe bessenmuffins

Voor 12-15 stuks: 400 gram blauwe bessen, 350 gram bloem, 1½ theelepel bakpoeder, 200 gram rietsuiker, snufje kaneel, 60 gram boter, 1 deciliter zure room, 1 ei, 1 eetlepel citroensap, papieren muffinvormpjes of muffinbakplaat.

Oven voorverwarmen op 180°C. Blauwe bessen schoonmaken. 100 gram blauwe bessen pureren. Bloem, bakpoeder, suiker en kaneel mengen in een grote kom. Boter smelten. Zure room losroeren met ei, citroensap, gesmolten boter en de gepureerde blauwe bessen. Roommengsel door het bloemmengsel roeren en goed mengen. Hele blauwe bessen er voorzichtig doorscheppen. Deeg in ingevette muffinbakplaat scheppen of in cakevormpjes. In het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar bakken.

Blauwe bessenmoes

50 gram verse of gedroogde blauwe bessen.

De blauwe bessen 6 minuten laten staan op ¾ water. Dan op een zacht vuur zetten en langzaam aan de kook brengen. Vervolgens 15 minuten laten sudderen. Nu afkoelen tot lauwwarm en met behulp van een staafmixer of stamper moes maken. Deze moes op het eczeem leggen. De moes met elke dag opnieuw gemaakt worden. Het is onmogelijk om een voorraad te maken, jammer genoeg.

Thee van blauwe bessenblad

1 theelepel blauwe bessenblad, 1 kop koud water.

Het blad in 1 kop koud water op het vuur zetten en dan 1 minuut doorkoken. Dan 6 minuten laten trekken en zeven. Driemaal daags ongeveer 20 minuten voor het eten een kopje drinken.

Blauwe bessensmoothie

Voor 2 personen: 180 gram blauwe bessen, 200 milliliter (magere) yoghurt, 1 eetlepel honing, citroensap naar smaak, 3 ijsblokjes.

Doe alle ingrediënten in een blender en meng het geheel grondig. De smoothie meteen serveren.

Blauwe bessensaus

500 gram blauwe bessen, 1 eetlepel basterdsuiker, beetje vanillesuiker en citroensap.

Breng 300 gram blauwe bessen aan de kook met de bastardsuiker, vanillesuiker en citroensap. Eventueel nog wat suiker toevoegen naar smaak. Geheel even opkoken. Dan de overige 200 gram bessen toevoegen en nog 1 minuut laten koken.

Direct serveren over ijs, pannenkoeken of pudding.

Dit recept is ook uitstekend te maken van uw ingevroren bessen. Zo geniet u het hele jaar door van de blauwe bessen!

Blauwe bessenvlaai

Blauwe bessensaus (zie bovenstaand recept), puddingbodem (vers verkrijgbaar bij diverse bakkers), slagroom.

De blauwe bessensaus binden met allesbinder en over een puddingbodem doen. Af laten koelen en eventueel garneren met slagroom.
Blauwe bessen invriezen
Vries de bessen in zonder te wassen. U kunt zo iedere keer de hoeveelheid uit de vriezer halen die u nodig heeft. Was de bessen pas nadat u ze uit de vriezer hebt gehaald.

Hebt u zelf nog een lekker recept dat u met ons wilt delen? Laat het ons dan weten: info@blauwebessenboerderij.nl

Reacties zijn gesloten.